Antifa tüntetés USA Donald Trump

Az elmúlt időkben egyre többször és többször lehet hallani az Anitfa kifejezést. Ez a szó szinte mindenhol felbukkant már a hírportáloktól kezdve a tévés műsorokon keresztül egészen akár már a hétköznapi beszédig. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi is tulajdonképpen az Antifa, vagyis az Antifasiszta Akció?

 

Az Antifa (Antifaschistische Aktion) csoportok a politikai palettán a baloldalon, azon belül is a radikális-anarchista oldalon foglalnak helyet, és saját meghatározásaik szerint céljaik elsősorban maga a névből is eredő antifasizmus megtestesítése, valamint a nacionalizmus és a rasszizmus elleni küzdelem. Ez utóbbinak a működését, illetve kibontakozását az elmúlt pár hétben, legfőképpen az USA-ban igen erőteljesen láthattuk… De kezdjük először egy kis történeti áttekintéssel.

Mi is az Antifasiszta Akció?

Az Antifa eredete egészen 1923-ig vezethető vissza Németországba, és eredetileg a Vörös Frontharcos Szövetség részét képezte. A szervezet tagjai már ekkor is a kommunista, majd később az összes szocialista pártból kerültek ki, illetve az akkori szerveződés a kommunista, szocialista eszmék mentén működött. Miután azonban Hitler hatalomra került, a szervezet szépen eltűnt a szemek elől, és a kifejezést maguk a kommunisták is egyre kevésbé használták. A csoportosulás aztán újra csak az 1970-'80-as években, az NSZK területén tűntek fel, többek között a hatóságok látókörében is, azonban ekkor még egymástól elkülönült, egymással kapcsolatban nemigen álló, kisebb, független csoportokként kezdtek újból tevékenykedni. A baloldali, radikális, anarchista vonal mellett döntöttek. Tevékenységük ekkoriban elsősorban házfoglalásokból, különböző mozgalmakból álltak, és azt a feladatot határozták meg maguknak, hogy az embereket megvédjék a fasiszta, szélsőjobboldali erőszaktól. Emellett pedig voltak próbálkozások olyan pártok, illetve szervezetek működésének megakadályozására, megnehezítésére, melyeket az Antifa önkényesen szélsőjobboldalinak titulált. 

Természetesen aztán az Antifa nemzetközivé nőtte ki magát, és többek között az USA területén tudtak sikerrel terjeszkedni, ami ugyancsak az 1980-as évekre tehető. Egy 2018-as amerikai kongresszusi jelentés szerint ezek a csoportok leginkább decentralizáltnak, függetlennek és radikálisnak tűntek, és eszméik ott is az anarchizmussal, kommunizmussal és szocializmussal összeegyeztethetőek. Ezek mellett még kiállnak többek között a környezetvédelem, és a melegek jogai mellett is.

És hogy kik az Antifa ellenségei? A kérdésre a válasz nem a legegyszerűbb, ugyanis nincs egy konkrétan, központilag meghatározott listájuk azokról, akiket ők az ellenségeikek tekintetenek. Ez többek között lehet azért, mert a csoportok között nem feltétlenül a legerősebb a kapcsolat, azonban ennél sokkal fontosabb az, hogy maga a fasizmus kifejezés egy viszonylag homályos fogalom, értem ezalatt, hogy sokmindenre, és sokmindenkire rá lehet manapság sütni a fasiszta kifejezést. Az egymástól független létezés azért sem a legerősebb érv, ugyanis 1992-ben megalakították az Antifaschistische Aktion/Bundesweite Organisation (Antifasiszta Akció szövetségi Szervezete) nevű országos Antifa szervezetet.

Érdemes még pár szót ejteni az Antifa lobogójáról is. Az eredeti forma 1932-ben jött létre, és eredetileg vörös színekben játszott. A logó maga egy körből, és a benne helyet foglaló két darab zászlóból áll (a két zászló a két német baloldali pártot, a Német Szociáldemokrata Pártot, és a Német Kommunista Pártot szimbolizálta, míg az őket magába foglaló kör egy mentőövet szimbolizál). A zászlót végül a nyolvanas években változtatták meg, szín vörösből átálltak a fekete-vörös kombinációra, mely összeállítás az autonóm anarchia szimbóluma volt Németországban.

Antifa tüntetés USA Donald Trump
Az Anitfa zászlaja napjainkban (forrás: thenation.com)

Az Antifa lelkülete, akciói

A rövid áttekintést követően láthatjuk, hogy, habár az Antifa magát hivatalosan autonómnak tünteti fel, valójában megalakulása óta fűzik szálak a baloldalhoz, azon belül is a végletesen radikális irányzatokhoz. Ezen kívül fontos jellemző a szervezetet illetően a militáns kifejezés is, vagyis, hogy a szervezet kifejezetten keresi az összetűzéseket, illetve azokat az alkalmakat, amiket megragadhatnak egy-egy tüntetéssorozat kirobbantásához, vagy éppen egy meglévő tüntetés fokozásához, feltüzeléséhez. Céljuk röviden a szélsőjobb, és a konzervatív jobboldal támadása minden eszközzel, így az adatgyűjtésektől elkezdve a különböző hírek, információk, vagy akár féligazságok, álhírek terjesztése a velük ellentétes oldalról. Ezen kívül természetesen számos kézzelfogható, gyakorlati akciót is végrehajtottak, és végrehajtanak, leginkább tüntetések formájában, melyek a legtöbb esetben a két oldal - de még a rendőrökkel is - összecsapásában végződtek. Annak ellenére azonban, hogy az elmúlt időszakban szinte már főszerepet kaptak mind nemzetközi, mind hazai szinten - köszönhetően elsősorban az USA-ban mostanában tomboló BLM tüntetéseknek -, azonban így is összességében keveset lehet tudni erről az anarchista szervezetről, azonban, mint ahogy az fentebb is említve volt, és az Antifa közösségi oldalairól is szembeötlő, az az erőszak helyeslése.

Vagyis röviden: az Antifa tagjai akár bűncselekményeket is hajlandóak elkövetni azért, hogy nézeteiket, meggyőződéseiket előremozdíthassák, illetve érvényt szerezhessenek nekik, azokat pedig, akik velük ellentétes nézeteket vall, gyakorlatilag megsemmisítsék.

Antifa tüntetés USA Donald Trump
Antifa tüntetők (forrás: judicialwatch.org)

Ami bizonyosan elmondható ezekről a tüntetőkről, illetve a számos végrehajtott akcióikról, hogy rendszerint valamilyen maszkot viselve, leginkább lesből, de jól szervezetten igyekeznek megjelenni, illetve, hogy leginkább a túlerőre építve igyekeznek hatást kifejteni, elérni. Ugyanakkor korántsem szabad lebecsülni ezeket a tüntetőket, ugyanis ők nem átlagos, utcára kivonult állampolgárok: legtöbbjük jól felkészített, kiképzett ember, mondhatni, civil ruhás katona, akik a többi polgár közé vegyülve igyekeznek elterelni a tüntetés menetét valamely radikálisabb irányba. A "kiképzésük" ezeknek a tüntetőknek egyébként leginkább magánterületeken történik, ahol többek között olyan dolgokról tanulnak, minthogy hol érdemes egy másik embert megütni, hogy azzal a lehető legnagyobb fájdalmat okozhassák, ugyanakkor védelmi technikákat is elsajátíthatnak a tagok. Mindkét képesség a tüntetések eszkalálásában játszik fontos szerepet... Másik jellemezője ezeknek az embereknek a különböző eszközök használata, ugyanis nem ritkán akár az élet kioltására is alkalmas dolgokat használnak: egyik eszközük az ún. szuper Molotov, amit gondolom, nem kell ecsetelni, hogy milyen, és mire alkalmas, ugyanakkor előfordult már csúzlik használata csapágygolyókkal, de a szimpla félholtra verés is bevett taktika.

Általában az Antifa emberei direkt keresnek valamilyen jobboldali (általában valamilyen szélsőjobbos) megmozndulást, majd az összetűzés közben többen támadnak egy valakire, ugyanakkor a médiában, illetve a rendőrségi szervek részéről szinte elhanyagolható büntetésben részesülnek, ha egyáltalán részesülnek.

Az USA-ban az Antifa-csoportok négy viselkedési fomáját határozták be. E szerint minden Antifa csoportnak

  • követnie kell a fasiszta csoportok tevékenységét
  • támogatnia kell azokat az antifasisztákat, akiket "fasiszták" támadtak meg, vagy rendőrök              csuktak le
  • el kell lehetetlenítenie a "fasiszta" gyülekezéseket
  • nem szabad együttműködni a hatóságokkal.

Ezeken kívül még számos tevékenység jellemzi őket, melyek általában a törvényesség keretein belül mozognak, vagy azokat súrolják:

  • létesítenek, és fenntartanak különböző oldalakat a közösségi médiában, hogy minél több emberhez eljuthassanak, illetve toborozzanak
  • figyelnek olyanokat, akik a Ku Klux Klánhoz (KKK), valamilyen skeanhead, vagy neo-náci csoporthoz tartoznak, vagy olyan embereket, akik "fehér nacionalistáknak" vallják magukat
  • adománygyűjtéseket, illetve toborzásokat rendeznek
  • eltávolítják azokat a szórólapokat, melyeket az ellenségesként számon tartott pártok, csoportosulások raknak ki
  • adatokat hoznak nyilvánosságra olyan emberekről, akik az "ellenségeikhez" tartoznak (az adatok között gyakran szerepel lakcím, telefonszám, fénykép, név, hogy tagja-e valamilyen csoportosulásnak, közösségi médiás profil, stb.) Ezen tevékenységek következtében előfordult már az is, hogy embereket rúgattak ki a munkahelyeikről.
  • stb.
Antifa tüntetés USA Donald Trump
Antifa tüntetők (forrás: Facebook/Antifa-USA)

Az Antifa tüntetők más akciója például az ún. "Nazi-punching", vagyis "náci-verés". (Ehhez kapcsolódik pl. egy 2017-es eset, mely Seattle-ben történt. Ugyanis valaki lefényképezett egy embert, amint az egy svasztika szimbólummal ellátott karszalaggal sportol, a kép pedig futótűzként terjedt a különböző közösségi oldalakon. Ezek után valaki feltehetően a posztok követése után megkereste az embert, és szabályosan leütötte. Az eset további életében az áldozat nem jelentett fel senkit a támadásért). Ezen kívül pedig nem ritkán birtokháborítás, illetve magántulajdonok megrongálása is kapcsolható a tevékenységükhöz. 

Összefoglalva azonban a lényeg, hogy az Antifa tüntetők mind a rongálást, mind az emberek közötti összecsapásokat általában két érv mögé sorakoztatják fel, illetve ezeknek tudják be: vagy önvédelemként hangoztatják a velük szemben fellépő erőszak ellen, vagy pedig úgy definiálják, hogy ezek a tettek ahhoz kellettek, hogy megvédjék a társadalmat a fasizmustól.

Terroristák-e az Antifa tagjai?

Mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy mi is tulajdonképpen a terrorizmus, mint olyan. A fogalmi magyarázat azonban a mai napig egyfajta szürkefoltot képez mind a jogi, mind a rendvédelmi, mind egyéb területeken. Csak az ENSZ okmányaiban nagyjából 150 féle definíció létezik a terrorizmus kifejezésre. A dolgok ezen komplexitása tehát korántsem könnyíti meg a kérdés megválaszolását. Ugyanakkor vannak általánosan megállapítható jellemzők: a terrorcselekmények mögött jól kivehető, konkrét célokat megfogalmazó, radikális politikai és/vagy ideológiai erők állnak, akik ezekkel a tettekkel igyekeznek érvényt szerezni nézeteiknek, követeléseiknek. Ez a megfogalmazás tehát eléggé általános, ezáltal ahogy akár az Antifára, úgy más radikális csoportokra is rá lehet húzni a terrorista jelzőt. Ugyanakkor az Antifasiszta Akció csoportosulásainak strukturális felépítése is hasonlíthat egy terrorista sejtre: nincs hierarchia, nincs egységes taktika.

Az elmúlt időszakban Donald Trump amerikai elnök részéről szóba került az a lehetőség, hogy terrorista csoportnak minősítik az Antifa csoportosulásait, ugyanis szerinte az USA területén történő zavargások mögött az Antifák állnak. Az FBI azonban már 2016 óta foglalkozik a kérdéssel, miután számos nyílvános Antifa gyűlésen összecsapások alakultak ki az ellenséges ideológiák képviselői között. Ezek után felröppent az, hogy az FBI úgy vizsgálná ki ezeket az ügyeket, illetve úgy kezelné az Antifa tagokat, mint szélsőséges anarchistákat, hazai terroristákat. Az FBI igazgatója, Christopher Wray is azt javasolta, hogy terrorizmusellenes vizsgálatot folytassanak azokkal szemben, akik az Antifa nevében követnek el erőszakos cselekedeteket. Állítólag 2017-től kezdve számos nyomozás folyt olyan emberekkel szemben, akik valamilyen erőszakos bűncselekményt követtek el az Antifa ideológia nevében, azonban az FBI ezeket az ügyeket, illetve az ezekhez kapcsolódó információkat nem tette közzé.

Az USA-ban a mostani tüntetéssorozatokhoz kapcsolódóan is azt nyilatkozták a szövetségi hatóságok, hogy a tüntetést külső csoportok tüzelik fel, többek között anarchisták, szélsőbaloldaliak., ugyanakkor a fehér felsőbbrendűséget hirdetők is. Trump ezzel kapcsolatban nyilatkozta azt, hogy terroristáknak nyílvánítanák az Antifásokat.

Antifa tüntetés USA Donald Trump
(forrás: Facebook)

Ugyanakkor erre a kijelentésre az ENSZ azt nyilatkozta Twitter-oldalán (a bejegyzés elég nagy port kavart, így, szinte történelminek mondható, az ENSZ végül levette a nyilatkozatot az oldaláról), hogy:

ENSZ-es emberi jogi szakértők mély aggodalmukat fejezik ki az amerikai igazságügy-miniszter közelmúltban tett nyilatkozata kapcsán, amelyben az Antifát és más antifasiszta aktivistákat belföldi terroristaként írt le. A szakértők úgy vélik, ez aláássa a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez való jogot az országban. 

Antifa tüntetés USA Donald Trump
(forrás: mandiner.hu)

A ügy pedig azóta is vitatott az egyes oldalakon, így a kérdés, miszerint terroristák-e az Antifa tagjai, illetve maga a szervezet egy terrorcsoport-e, hivatalosan még mindig nincs eldöntve. Ebben a talányban csupán az FBI fentebb is említett álláspontja szilárd, miszerint az Antifa a látókörükben van, még ha eddig nem is számít terrorcsoportnak.

Összegzés

Összegzésként a jeleségről annyit érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a szervezeteknek a célja általában a puszta, színtiszta káosz teremtés. Ez történhet több okból, de leginkább egy adott politikai, ideológiai, gazdasági rendszer megdöntésére szolgálhat. Ami utána következik, az azonban sokkal nagyobb veszélyeket hordoz magában: ezek a káoszteremtések ugyanis egy idő után túlhaladják magukat a teremtő szervezeteket is, minek beláthatatlan következményei lesznek. Példának okáért: az USA-ban éppen tomboló, békésnek már korántsem mondható BLM tüntetéssorozat következénye nem csupán az elkövetkező elnökválasztásig terjed ki. Ezek a forrongások ugyanis belülről gyengítik az Egyesült Államokat, aminek így a nemzetközi térben is jócskán megrendülhet a vezető pozíciója, ezzel több nemzetközi szervezet, pl. NATO szerepe is. Ez pedig a többi feltörekvő hatalom javára válik, megerőstíve az ő pozícióikat. Az USA megrendülése pedig a már kialakult nemzetközi politikai, katonai, gazdasági rendszert is alapjaiban változtathatja meg.